2009. február 17., kedd

OTP - welcome to the hell


Dráma volt ma az OTP piacán. A reggeli órákban csokiország legnagyobb bankja a UBS és nem sokkal később a Credit Suisse is változtatta az OTP-vel kapcsolatos véleményét. A UBS tartásról eladásra, a Credit Suisse vételről tartásra minősítette le a bankpapírt. A célárak is változtak. A UBS 2.200 Ft-ra míg a Credit Suisse 2.400 Ft-os árfolyammal számol 2009 év végére.

Reakció

A befektetői válasz nem maradt el. A tegnapi záróárhoz képest 2,65%-kal nyíílt meg a mai kereskedést, azonban az első öt perc leforgása során újabb 4,04 %-kal került lejjebb az ár. A kisebb oldalazgatásoktól eltekintve egész nap komoly eladói nyomás mutatkozott és az árfolyam gondolkodás nélkül törte át az eddig kritikusnak tekintett szinteket.

Mi várható?

Eddigi optimizmusomból mára semmi sem maradt. Bármelyik mutatóhoz, indikátorhoz is próbálnék menekülni csak falakba ütköznék.

Ha a technikai elemzést nézem, nem tudok szinteket meghatározni. A kerek számok misztikussága az ami még fogni tudja a zuhanást, de már semmi egyéb.

Ha a környezetet vizsgálom egy elmélyülő válság krízis területét látom.

Érdemes beszélni egy eddig nem emlegetett paraméterről a P/BV, másnéven árfolyam /könyvszerinti érték mutatóról. Ez azt feljezi ki, hogy a tényleges cégérték és az árfolyamérték hogyan viszonyulnak egymáshoz. Az OTP esetében 0,5 (reggeli adat). Önmagában sem túl bíztató az érték, de ha megvizsgáljuk a régió egyéb bankpapírjait, mint az Unicredit, az Erste vagy a Raiffeisen mutatóját már egészen más a helyzet. A szórás 0,25 - 0,35-ig terjed, ami azt jelenti, hogy az OTP 50-100%-kal magasabb arányon forog, mint régiótársai. Ha ezt vesszük alapul, akkor a helyzet borzalmasnak tekinthető.

A helyzetet még az is fokozza, hogy a régiós devizák tartják töretlen gyengülésüket, amely még nehezebbé teheti a bankcsoport külföldi érdekletésegeinek tartós finanszírozását.

A kép összességében igen drasztikus. Inkább a további esés valószínűsíthető, mint az árfolyam tartós korrekciója. Rövidtávon nem tartom azonban elképzelhetetlennek, hogy a korábbi csúcsot (2.365 Ft) még visszateszteli az árfolyam. Kiszállásra ezt lehet érdemes kihasználni.

A hab a torkán

Aki igazán ízléses kis méregbonbont szeretne magának kreálni tartósan eltöpreng az alábbi grafikon előtt. Én csak annyit mondok, hogy 2002 októberében voltunk ott, ahol most vagyunk!

Jó étvágyat!

Ajánlás: ELADÁS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése